
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Στα πλαίσια ενίσχυσης της ασφαλής μετακίνησης των πολιτών προτείνεται η εκπόνηση σχεδίου από τους δήμους, για την περιοχή εντός των διοικητικών τους ορίων, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 121 του ν. 4819/2021, με τίτλο: «Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)». Το σχέδιο αυτό ορίζεται ως στρατηγικό σχέδιο, καθώς προβλέπει τις απαιτούμενες διαμορφώσεις, επεμβάσεις και κατασκευές για την ομαλή μετακίνηση και πρόσβαση στο δίκτυο.
Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου, ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «Προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Κατά την εκπόνηση του Σ.Α.Π., εξετάζονται και αξιολογούνται υφιστάμενες υποδομές του δικτύου πεζών και ποδηλατών, δημόσιας συγκοινωνίας και με ιδιαίτερη έμφαση σε υποδομές όπως οι οδηγοί τυφλών, η υποδομές των πεζοδρομίων, οι ράμπες και οι χώροι στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σημεία ενδιαφέροντος του δήμου, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης και τα οποία παρουσιάζονται ως κεντρικά σημεία είτε ως σημεία- διαδρομές με μεγάλη κινητικότητα.
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Το ΣΑΠ αποσκοπεί στην εξάλειψη κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πολίτες και συμβάλλει στη διευκόλυνση της καθημερινότητας τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών. Κυρίως, διευκολύνει τις κοινωνικές ομάδες με οπτική και κινητική αναπηρία και συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση και στην οριζόντια ενσωμάτωση των βασικών ζητημάτων των ατόμων με αναπηρία. Στοχεύονται με κάθε τρόπο οι ομαλές συνθήκες διαβίωσης και η εξάλειψη των διακρίσεων.
Ανάθεση της εκπόνησης Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας για το δήμο όπου:
- Αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση του δήμου, αξιολογείται ως προς την προσβασιμότητά του (α) στους υπαίθριους δημόσιους Κ.Χ. του δήμου και (β) ως προς τα δημόσια κτίρια ή τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις τα οποία απαιτείται να γίνουν προσβάσιμα.
- Καταγράφεται και αξιολογείται κάθε στοιχείο των υφιστάμενων ή εκπονούμενων στρατηγικών σχεδίων του οικείου Δήμου με στόχο την παρακολούθηση της πολεοδομικής εξέλιξης της περιοχής παρέμβασης, καταγραφή των υφιστάμενων δεδομένων και εντοπισμός τυχόν εμποδίων για την ανάπτυξη προσβάσιμης αλυσίδας, με συμπληρωματικά συμπεράσματα και παρατηρήσεις.
- Καταγράφεται και αποτιμάται κάθε στοιχείο των πολεοδομικών και πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της περιοχής (ισχύον θεσμικό πλαίσιο, πληθυσμιακά και δημογραφικά στοιχεία, γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου, πυκνότητα δόμησης κ.λπ.).
- Καταγράφονται τα κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά της περιοχής παρέμβασης σε συνάρτηση με την κίνηση των πεζών.
- Προτείνονται παρεμβάσεις ως προς την εξασφάλιση προσβασιμότητας (α) στους υπαίθριους δημόσιους Κ.Χ. του δήμου και (β) ως προς την πρόσβαση στα δημόσια κτίρια ή στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις τα οποία απαιτείται να γίνουν προσβάσιμα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
- Προτείνονται στοιχεία αστικού εξοπλισμού, μηχανισμών και ειδικών κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας.
- Προγραμματίζεται η υλοποίηση των απαιτούμενων διαμορφόσεων και κατασκευών μετά την έγκριση της μελέτης.
Δήμος Γορτυνίας
06 Apr, 2023
Παροχή Υπηρεσιών

